Zwangerschapsklachten
Wanneer je zwanger bent kan het zijn dat je wat meer lichamelijke klachten ondervindt dan buiten de zwangerschap. Sommige klachten komen zo vaak voor, dat ze als een normaal verschijnsel van de zwangerschap kunnen worden beschouwd. We willen de meest voorkomende klachten even kort benoemen en hier advies over geven. Twijfelt je over jouw klachten, dan is het belangrijk ons gewoon even te bellen.
Misselijkheid
Misselijkheid begint meestal rond de 6 weken zwangerschapsduur en is het sterkst bij 8 a 9 weken. Bij sommige vrouwen leidt deze misselijkheid tot braken, vooral in de ochtend. Soms gaat dit samen met erg veel speekselafscheiding. Na ongeveer 12 weken zijn de klachten bij de meeste vrouwen verdwenen, soms duurt het echter langer dan 22 weken. De klachten worden waarschijnlijk veroorzaakt door snelle hormoonveranderingen. Wanneer de klachten zo extreem zijn dat je niets binnenhoudt, is het belangrijk hiervoor eerder te bellen.
Advies: Een licht ontbijt op bed met biscuits of droge crackers gebruiken en daarna nog even blijven liggen. Verder is rust, kleine beetjes verdeelt over de dag eten, vermijden van voedingsmiddelen en geuren die prikkelend werken, zoals vet, sterk gekruid voedsel en koude dranken, belangrijk.Brandend maagzuur
Een pijnlijk, brandend gevoel achter het borstbeen komt vaak voor. Dit komt zowel door hormonale veranderingen als door de groei van de baarmoeder. Hierdoor verandert de positie van de maag.
Advies: Meer verticaal slapen (in plaats van plat liggen) en vooroverbuigen vermijden. Ook hier geld het eten van kleine beetjes over de dag en vet of sterk gekruid voedsel vermijden. Ook koolzuurhoudende dranken en koffie vermijden.Soms kan het drinken van melk of calciumhoudende producten helpen. Wanneer dit niet meer helpt, kun je bij de drogist middelen tegen maagzuur halen. Deze kunnen in de zwangerschap gebruikt worden: Rennies, regla PH en antagel.Moeheid
Ook dit verschijnsel is normaal en komt bij veel zwangeren voor. En helaas is dit ook weer een gevolg van de veranderde hormoonhuishouding. Vooral in het eerste gedeelte van de zwangerschap komt het veel voor. Daarna zal de moeheid iets af gaan nemen, om aan het einde weer terug te komen. Vaak is dit ook het gevolg van de lichamelijke ongemakken aan het einde van de zwangerschap.
Advies: Wanneer mogelijk wat extra rust nemen. Vooral wanneer de bevalling nadert is dit verstandig.Kortademigheid
Al vroeg in de zwangerschap kunnen zwangeren last hebben van kortademigheid. Dit is het gevolg van bloedveranderingen (zoals meer bloedvolume) en hormoonveranderingen.
Advies: Rustig door blijven ademen en even rustig aan doen. Verder kun je hier niet zoveel aan doen.Veel plassen
Het is algemeen bekend dat zwangeren vaak moeten plassen. Dit is het gevolg van de druk van de baarmoeder op de blaas en hormoonveranderingen waardoor de spierspanning afneemt. Aan het einde van de zwangerschap kan het ingedaalde hoofdje van de baby de blaas wat opdrukken, waardoor de anatomische verhoudingen veranderen en er soms wat urine achterblijft in de blaas.
Advies: Bij klachten tijdens het plassen (erg vaak en pijnlijk en branderig) kan het zijn dat er een blaasontsteking zit. Bel ons dan meteen op, ook bij twijfel!Opstopping
Moeilijker naar het toilet gaan is voor veel zwangeren een vervelend probleem. Dit is het gevolg van hormonen die ervoor zorgen dat de darmpassage langzamer werkt.Daarnaast neemt vaak ook de lichaamsbeweging van zwangeren af.
Advies: Vezelrijk eten, met rauwe groenten, fruit, roggebrood en veel drinken.Vaginale afscheiding
In de zwangerschap hebben veel vrouwen last van meer vaginale afscheiding. Dit is meestal reukloos en wat dikker van consistentie. Dit is een normaal verschijnsel zolang het maar niet jeukt of vies ruikt.
Advies: Je kunt het beste katoenen ondergoed dragen en zo min mogelijk inlegkruisjes gebruiken. Was niet met zeep, dit verergert de klachten juist.Bandenpijn
Ook bandenpijn is een veel voorkomend verschijnsel. Het wordt ook wel groeipijn genoemd, wat meer logisch klinkt. Het wordt namelijk veroorzaakt door de groei van de zwangere baarmoeder. De banden waar de baarmoeder aan vast zit worden steeds meer uitgerekt. Dit veroorzaakt stekende pijn aan de zijkant van je buik en in je liezen. Helaas kun je hier niet zoveel aan doen.
Advies: Probeer geen onverwachte bewegingen te maken en soms kan warmte (vb een kruik) wat verlichting geven.Rugklachten
Deze rugpijn ontstaat door de houdingsverandering als gevolg van de groeiende baarmoeder, door hormonaal bepaalde grotere beweeglijkheid van bekkengewrichten en door verweking van de banden.
Advies: Zware lichamelijke arbeid vermijden, evenals het dragen van hoge hakken en teveel voorover buigen. Door zwemmen en rugspieroefeningen kunnen de rugspieren juist versterkt worden.Jeuk
Ook jeuk is het gevolg van hormonale veranderingen in de zwangerschap en kan over het gehele lichaam zijn. Soms jeukt alleen de buik.
Advies: Mentholpoeder kan helpen. Balneum hermal heb je in shampoo, douchegel en zalf en kan ook verlichting geven. Je kunt dit halen bij drogist en apotheek.Spataderen
De oorzaak ligt in het hormoon progesteron, wat ervoor zorgt dat de vaatwanden verslappen. Ook het bloedvolume in de zwangerschap neemt toe. De baarmoeder drukt meer op de bekkenvaten en de terugstroming van het bloed wordt hierdoor wat meer belemmerd. Hierdoor ontstaan bij veel zwangeren de spataderen.
Advies: Regelmatig rusten met de benen omhoog en als het te erg wordt dan kunnen steunkousen helpen. Deze kun je het beste laten aanmeten. dit kun je aanvragen vai de huisarts.Aambeien
De oorzaken van aambeien zijn ongeveer hetzelfde als die van spataderen. Door obstipatie kan dit verergerd worden.
Advies: Gebruik aambeienzalf en soms kan een warm compres wat verlichting geven.Kuitkrampen
Kuitkrampen komen in de zwangerschap vaak ('s nachts) voor.
Advies: Strek je been en je tenen richting je neus en strek op deze manier je kuitspier. Ook een aanvulling van magnesium kan helpen.Tandvleesbloedingen
Het tandvlees wordt in de zwangerschap extra doorbloed en zachter waardoor het gemakkelijk stuk gaat. Je kunt hier helaas niets tegen doen, dan er voorzichtig ermee omgaan.
Advies: We hebben verder geen adviezen.Duizeligheid
Duizeligheid en soms flauw vallen kunnen verband houden met een normale daling van de bloeddruk tijdens de zwangerschap (vooral halverwege). Het kan ook komen door hyperventilatie en suikertekort.
Advies: Als u hier last van heeft, vraag dan aan ons verder advies. Dit verschilt per vrouw.Nogmaals, wanneer je twijfelt over jouw klachten, bel ons dan even om het na te vragen.