bakermolen-transparant

Prenetale screening

Aan het begin van de zwangerschap komen er een aantal keuzes voorbij waar je als aanstaande ouders over na mag denken. Deze keuzes gaan over de onderzoeken naar de gezondheid van de baby. Het is goed om deze informatie al door te nemen voordat je bij ons komt voor de intake.

counselingesgesprek

Wij zullen je bij de intake vragen of je meer informatie wil over de onderzoeken naar de gezondheid van je baby. Als dit zo is dan volgt daar een counselingesgesprek voor, waarin we je uitleg geven over de onderzoeken die mogelijk zijn. Uiteraard hoeft dit niet en heeft iedereen ook het recht om informatie niet te weten. Dit kun je dan aangeven.

NIPT test

Het gaat hier om onderzoek naar Downsyndroom en Edwards-en Patausyndroom. Dit kan door middel van de NIPT test.  Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere waarmee een verhoogde kans op deze syndromen kan worden opgespoord. Indien er sprake is van een verhoogde kans kan er gekozen worden voor vervolgonderzoek om daadwerkelijk vast te stellen of dit ook zo is.

13wk en 20wk echo

De SEO is het structurele echoscopisch onderzoek naar zichtbare lichamelijke afwijkingen. Deze kan bij 13wk en bij 20wk. Met deze echo's wordt  de baby gescreend op zichtbare structurele afwijkingen. Er wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen en de groei van de baby.
De 20wk is al jaren onderdeel van de screening tijdens de zwangerschap, maar de 13wk echo is nieuw en kan per 1 september 2021 gedaan worden. Dit is een SEO waarbij de grove structurele afwijkingen al kunnen worden opgespoord in een vroeger stadium van de zwangerschap. Deze echo is gekoppeld aan een wetenschappelijke studie waar je dan aan mee doet en deze echo hierdoor ook wordt vergoed. 

Op de volgende site kun je meer informatie vinden over de onderzoeken en hulp krijgen bij het maken van de keuzes hier in.