Kinderwens

Al vóór een eventuele zwangerschap kun je bij de Bakermolen terecht voor een kinderwensconsult, ook wel preconceptioneel consult genoemd.  Dit consult is speciaal voor vrouwen en partners die voorafgaand aan de zwangerschap meer informatie willen om zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te beginnen.

Een algemeen geldend advies is dat als je zwanger wil worden, je op dat moment al je levensstijl moet aanpassen alsof je al zwanger bent. Dus start met het slikken van foliumzuur, gebruik geen alcohol en stop met roken als dit van toepassing is. 

Het kan zijn dat er bij jullie in de familie erfelijke ziekten voorkomen en dan kan het goed zijn om daar voor af goed over na te denken wat de kansen zijn voor jullie kindje. Of als je zelf lijdt aan een auto-immuunziekte, bepaalde medicijnen gebruikt, diabetes of overgewicht hebt. 

In sommige gevallen is hoe de vorige zwangerschap en bevalling verlopen is een reden om voordat je nu zwanger wordt te bespreken wat voor eventuele risico's er kunnen voordoen. Dit kan bijvoorbeeld zijn dat je een vroeggeboorte hebt meegemaakt, of hoge bloeddruk. 

Als je vragen hebt of dingen met ons wil bespreken bel ons voor het inplannen van een afspraak. 

Belangrijke tips

zwangervrouw-tuinbroek

Foliumzuur

Het gebruik van foliumzuur verlaagt het risico van een kind met een open ruggetje. Vrouwen die zwanger willen worden wordt geadviseerd van 4 weken voor de bevruchting tot 8 weken na de bevruchting 0,5mg foliumzuur per dag te slikken.

Eet gezond en gevarieerd

Een goede en gevarieerde voeding tijdens de zwangerschap is van groot belang voor de gezondheid van moeder en kind. 

Regelmatig bewegen

Sporten kun je gewoon blijven doen in de zwangerschap. Het is juist erg gezond. Luister wel goed naar je lichaam. Wanneer het aangeeft niet meer te kunnen en er lichamelijke ongemakken ontstaan, kun je beter rustig aan doen of stoppen.

Pas op met
medicijnen

Wees terughoudend met medicijngebruik. Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts of apotheker.

Ik heb een kinderwens

groepsfoto-binnen-raster