Verloskunde bij dieren

Als verloskundigen vinden wij nieuw leven prachtig! Dat begint al tijdens de zwangerschap waar we het nieuwe leven zien groeien. Op de echo is dat het meest tastbaar. Verwonderd kijken wij met de ouders naar de baby die zich ontwikkelt.

Maar net als bijna iedereen worden wij ook heel blij van nieuw leven bij dieren. Weinig is schattiger dan pasgeboren lammetjes zien rond huppelen bij hun mama’s.  Of een kalfje dat net ter wereld komt en gaat proberen te staan en een poging doet te gaan drinken. 
Als verloskundigen komen we bij iedereen thuis en zo ook bij de boeren, waar zeker in deze periode veel nieuw leven zich aankondigt. 

Op de boederij

Zo heb ik een keer een bevalling gedaan op een boerderij. Toen alles achter de rug was en de moeder met haar baby lekker lag bij te komen in bed, vroeg haar man of hij nog nodig was, anders ging hij de stal in omdat er een koe aan het kalven was. Mijn hart sprong op! Deze kans kon ik niet voorbij laten gaan en vroeg of ik mee mocht. Dat had hij niet verwacht, maar ik was welkom. Kreeg een ketelpak en laarzen en hop mee de stal in. Prachtig was het! Ik mocht helpen bij de geboorte van het kalf; wat een geweldige ervaring was dat. Gewoon ook heel speciaal wetende dat we net nog binnen waren en daar een kleine baby geboren werd en nu in de stal een mooi kalf. Om nooit te vergeten. 

In mijn vrije tijd help ik wel eens mee als vrijwilliger op de schaapkooi in Ottoland en in de afgelopen maanden zijn daar ontzettend veel lammetjes geboren. Een drukte van belang met al dat kleine grut. Zoals wij kraamvisites rijden om te kijken of het goed gaat met moeder en kind, zo worden de pasgeboren lammetjes ook in gaten gehouden. Drinken ze wel goed? Heeft de mama genoeg melk of moet er worden bij gevoed? De lammetjes flessen is dan natuurlijk een feestje om te doen. Het mooiste is als je ziet dat mama alles prima onder controle heeft en het lammetje verzadigd zich tegen haar opkrult. 
Nieuw leven! Veel mooier wordt het niet.