Veilige hechting

Een kindje krijgen is een mooie en heel intensieve eravring. normaal gesproken na negen maanden zwangerschap dient de bevalling zich aan. Die zijn van pittig maar redelijk te doen tot behoorlijk heftig voor de aanstaande mama's. Maar daarover misschien een andere keer meer.

Voor de baby is geboren worden óók een hele intense en soms heftige ervaring. Al die tijd zat de baby veilig warm bij zijn moeder binnen. Continu het geruststellende geluid van het kloppen van haar hart, de vertrouwde warmte van de baarmoeder en het rustig deinen in het vruchtwater.  Dan is daar de geboorte en alles wordt opeens anders. Handen die je vastpakken, stemmen die harder klinken dan daarvoor. Het licht is fel, je moet zelf gaan ademhalen en het hart van je moeder klinkt verder weg. Vaak staan we daar niet zo bij stil, maar leef je eens in;  wat een enorme overgang voor de baby! De vertrouwde omgeving met ultieme veiligheid is plots veranderd.

Het hechtingsproces

Dan begint het proces van de baby om zich ook buiten de baarmoeder veilig  te gaan hechten.  Leren dat het in huis  bij zijn ouders ook goed is. Vertrouwd raken met zijn nieuwe omgeving. Hoe kun je je baby daar nou het beste in ondersteunen? Gewoon door er te zijn voor je baby! Reageren op wat de kleine aangeeft en vooral het gevoel van geborgenheid mee te geven. Dit is voor jonge ouders een intensief leerproces van samen zoeken naar een goede weg hierin. 

Wij, als verloskundigen, geven ook daarin begeleiding. Persoonlijk tijdens de zwangerschap of ter plekke met adviezen in het kraambed, maar ook tijdens onze voorlichtingsavonden voor aanstaande ouders samen met de kinderfysiotherapeuten. Naast de adviezen nemen we ook de fabel weg dat je een baby kan verwennen als je het te vaak bij je neemt. Dat kan de eerste maanden echt niet! Een baby heeft het vooral in die eerste periode nodig zijn ouders vaak lijfelijk te voelen. Geborgenheid, rust en warmte om zich heen. En wat is nou heerlijker dan lekker kroelen met je baby? Dat is de eerste levensbehoefte en daar worden ze groot en sterk van!