Tips voor je pasgeboren baby
Het allerbelangrijkste is veiligheid en comfort scheppen
Een baby komt uit een veilig geborgen plekje waar het continu 24 uur per dag lijfelijk contact heeft met zijn/haar moeder. Ultieme veiligheid. Geboren worden is dan ook een enorme overgang!
Dan begint het proces van zich veilig gaan hechten. Leren zich thuis te voelen in de nabijheid van de ouders en zo stap voor stap gaan ontwikkelen.
Voor die eerste fase zijn een aantal punten belangrijk:
-
Rust - rustige bewegingen
-
Steun - ondersteuning
-
Grenzen - Begrensde hantering
Een baby hoort relaxt en ontspannen te zijn. Dat is het uitgangspunt. Slaapt redelijk veel en als het wakker is dan is het ook ontspannen. Soepele spiertjes en kijkt rustig om zich heen. Het huilt alleen als het honger heeft of graag even contact wil met zijn ouders. Maar zodra aan die behoefte is voorzien, dan ontspant het weer.
Als een baby, door wat dan ook (heftige bevalling, krampjes, onrust in huis, stress bij ouders), zich onrustig gaat gedragen, dan is het belangrijk de rust vanaf het begin weer op te gaan bouwen.
Een baby met stress huilt overmatig of gaat zich overstrekken.
Uitgesloten moet worden of er geen medische oorzaken zijn voor de stress. Belangrijk om de zorgverleners daar naar te laten kijken. Zit er iets vast in het nekje? Of is er sprake van (verborgen) reflux? Zo ja, dan uiteraard dit laten behandelen door de kinderfysiotherapeut en/of huisarts.
Laat je baby nooit alleen als het huilt. Het is belangrijk te reageren op de hulpvraag die het dan heeft. Het is in het begin de enige manier van communiceren met zijn ouders. Neem je baby vast en troost. Zo bouw je de basisveiligheid op waar je baby de rest van zijn leven profeet van zal hebben.
Rust en comfort
Een baby waar rustig mee omgegaan wordt en op een rustige manier gehanteerd wordt, zal op deze manier de bewegingen van de ouder kunnen volgen en zich veilig voelen. Dit leidt tot minder schrikken en afleiding. Dit veilige gevoel is een belangrijke basis voor de baby. Zo kan de baby heerlijk tot rust komen en als resultaat zie je dan een tevreden ontspannen baby die je zal aankijken en als de tijd daar klaar voor is het zal belonen met lachjes.
Steun en begrensde hantering
Steun is eigenlijk het magische woord. Als je je pasgeboren baby omringt met veel steun en begrensde hantering dan zul je merken dat je baby dat fijn vindt.
Door de ondersteuning bied je je baby de geborgenheid die het gewend was in de baarmoeder. Je baby de foetushouding laten aannemen die zo vertrouwd voelde.
Steun de baby aan de heupen, beentjes en rug, zodat die zelf niet zijn evenwicht hoeft te zoeken. De armpjes kunnen dan ontspannen naast t lijfje hangen. Zo vast houden dat de bovenbeentjes tegen het buikje drukken.
Deze ondersteunende houding kan zowel zittend als staand. Zorg dat je zelf ook ontspannen bent. Zittend op de bank kun je je baby ook op de rug op je bovenbenen laten liggen. En dan neem je de bovenbeentjes vast en beweeg ze langzaam ritmisch naar het buikje toe. Dit brengt rust in het buikgebied en kan je baby meer ontspannen en zo de krampjes verminderen.
Op deze manier kun je ook heerlijk met je baby spelen. Het gaat met de beentjes tegen je buik duwen en kijkt je aan. Als de baby moe wordt, dan zal die het hoofdje afwenden en/of overstrekken. Laat dit gebeuren en buig dan de beentjes weer en geef het steun. Zo kan het weer rustig worden.
En bij alles geldt dat rustige bewegingen het fijnst zijn!
Het is ook belangrijk om je bewust te zijn dat niemand hetzelfde is en dus ook de omgang met baby’s niet voor iedereen op dezelfde manier het fijnst is.
Dit zijn de basisrichtlijnen die bewezen goed zijn voor pasgeboren baby’s, maar er om heen kun je de details natuurlijk aanpassen aan je eigen wensen en gewoonten.
Tot slot nog een aantal basisrichtlijnen in het kader van veiligheid:
- Laat je baby slapen op de rug, met het hoofd afwisselend naar links en rechts gedraaid. Ook mag je baby de eerste tijd op de zij liggen, afwisselend linker of rechter zij.
- Leg je baby niet in buikligging.
- Voorkom oververhitting van je baby.
- Gebruik geen zachte plastic materialen en matras in de wieg.
- Rook niet bij je kindje en houd ook het hele huis rookvrij.
- Voorkom een gestoord slaapritme en let op rust en regelmaat.
- Gebruik geen slaapverwekkende geneesmiddelen.
Heb je nog vragen? Bel ons dan gewoon!