bakermolen-transparant
vragende-mannen

Papahulp

Geen nood. Wij denken ook aan jullie mannen!

De kraamperiode: het kraambed

Onder de kraamperiode, ook wel het kraambed genoemd, verstaan we de eerste tien dagen na de bevalling. In die periode herstelt je lichaam van de bevalling. De hele ontzwangering duurt natuurlijk veel langer. De baarmoeder is meestal na 6 tot 8 weken weer terug naar de normale grootte. De weefsels in het bekken en de bekkenbodem hebben na drie tot vier maanden weer hun normale consistentie. Veel vrouwen voelen zich echter een jaar na de bevalling pas weer helemaal hersteld.

De eerste dagen

Na de geboorte van je kindje heb je praktische hulp en emotionele ondersteuning nodig. Die hulp krijg je van de kraamverzorgster en de verloskundige. De eerste dagen zullen wij iedere dag bij je langs komen. Daarna komen we om de dag en zullen ongeveer tot de achtste of tiende dag bij je langs komen. Dit hangt echter wel van de situatie af. Soms kan het langer zijn.

In de kraamweek houden we goed in de gaten hoe het met jou en de baby gaat. Samen met de kraamverzorgende hopen wij je die support te geven die je nodig hebt om te wennen aan de nieuwe situatie. De kraamverzorgende zal je alles leren over de verzorging van je baby. Ook controleert zij regelmatig de baarmoeder, temperatuur, pols, en eventueel de hechtingen. Je hechtingen kunnen er meestal op de vijfde dag uit en dit zullen wij dan doen. Wanneer je een keizersnede hebt gehad, zullen we de wond in de gaten houden en zo nodig hechtingen verwijderen. Je borsten worden ook gecontroleerd. Zeker bij het geven van borstvoeding is dat belangrijk. De kraamverzorgende helpt je met het geven van borstvoeding en in overleg met ons zullen we een verantwoord beleid voeren. Uiteraard ben jij als kraamvrouw het middelpunt, en geef daarom zowel aan ons als aan de kraamverzorgende aan wat je wensen zijn. 

De baby houden we natuurlijk ook goed in de gaten. Poept en plast hij of zij goed. Is de temperatuur goed en hoe gaat het drinken? Ook het gewicht van je baby wordt regelmatig gecontroleerd en het geel zien van de huid en slijmvliezen. We volgen bij het geven van borstvoeding de algemene adviezen die de WHO heeft opgesteld. Uiteraard is hoe de baby het doet van belang bij het maken van een plan, en zullen meestal per dag moeten kijken hoe het gaat.

Voor vragen zijn wij er

Indien je vragen hebt tijdens de kraamweek en ook erna mag je ons, naast de huisbezoeken, ook altijd bellen! De kraamverzorgster zal je al in veel dingen ondersteunen. Zij zal helpen bij het badderen van de kleine en tips geven bij bijvoorbeeld de borstvoeding. En natuurlijk moet je jezelf lekker laten verwennen. Het is dan ook zeker aan te raden volledige kraamzorg aan te vragen. Want zo'n eerste week is toch erg intensief voor alle gezinsleden! Na de kraamweek zal het consultatiebureau de zorg voor de baby overnemen. Zij nemen zelf contact met je op. Meer informatie over de taak van het consultatiebureau en het dichtstbijzijnde bureau bij jou in de buurt kun je vinden op Jong JGZ.

Nacontrole na 6 weken

Zes weken na de bevallingkom je nog een keer bij ons op nacontrole. We vinden het altijd erg leuk om je samen met de baby nog eens te zien. Deze afspraak maak je bij degene die je bevalling heeft begeleid. Op indicatie meten we je bloeddruk, je ijzergehalte en controleren we de eventuele wond. Maar dit verschilt per persoon en hoeft dus niet bij iedereen te gebeuren. Na deze periode van 6 weken neemt de huisarts de zorg voor jou weer over. Natuurlijk mag je ons altijd met vragen rondom de verloskunde bellen! En misschien zien we je nog eens terug in een volgende zwangerschap. Maar eerst breekt er een tijd van genieten met je kleintje aan!