bakermolen-transparant

Echo in Alblasserdam

Wil je een echo laten maken in Alblasserdam? Bij echopraktijk De Bakermolen in hartje Alblasserdam worden alle echo's gemaakt die nodig zijn tijdens je zwangerschap. Ook kun je bij ons terecht voor een prenatale screening. De echo's worden gemaakt door je eigen verloskundige in Alblasserdam, die ook gediplomeerd echoscopiste is. Neem contact op voor het maken van een afspraak. Zien we je binnenkort in onze praktijk?

Echo in Alblasserdam laten maken

Iedere echo in Albasserdam wordt gemaakt op een hoogwaardig echoapparaat (Samsung HS60) dat voldoet aan alle kwaliteitseisen, zodoende zijn de vroege echo's van hoge kwaliteit. Zowel de vroege echo's als de termijnecho, SEO (13 weken en 20 weken echo) en de groeiecho's worden bij ons gemaakt. Ook het laten maken van een pretecho in 2D, 3D en 4D is mogelijk.

De termijnecho's worden door al onze verloskundigen gedaan. De SEO's en de groeiecho's door gespecialiseerd echoscopiste Daniëlle. Zij is bevoegd om deze specialistische echo's uit te voeren en werkt via Echocentrum Rivierenland. Op deze manier is de kwaliteit gewaarborgd en zijn vakanties ook gedekt. Dit doen wij voor de regio's Alblasserdam, Nieuw-Lekkerland, Streefkerk, Groot-Ammers en Graafstroom. .

Je kunt in onze praktijk terecht voor het laten maken van de volgende echo’s:

  • Vroege echo
  • Termijnecho
  • 13 weken echo
  • 20 weken echo
  • Groei- of liggingsecho
  • Pretecho in 2D, 3D en 4D

Vroege echo en intakegesprek

We combineren het intakegesprek in onze praktijk in Alblasserdam altijd met een vroege echo.  Tijdens deze vroege echo kijken we of het embryo er goed uit ziet voor de termijn, of het embryo op de goede plek zit én of er wel of niet sprake is van een meerlingzwangerschap. Dit geeft een goed beeld van het begin van de zwangerschap.

Termijnecho

De termijnecho doen we tussen in de 10e week, omdat de termijn rond deze periode het best te meten is. Deze uitgerekende datum die bij de termijnecho gemeten wordt, houden we dan ook aan. Tijdens deze echo kunnen we al veel meer zien dan tijdens de vroege echo. Zodoende zijn we in deze termijn al in staat om allerlei structuren van de baby te beoordelen. Zo zien we de armpjes, beentjes, buik, het schedeltje, profiel én de hersenstructuren van je baby. Tijdens de volgende echo bekijken we de gezondheid van het kleintje nog verder.

13 weken echo

De 13e weken echo is een vrij nieuwe echo die niet verplicht is en onderdeel uitmaakt van een studie. Alleen wanneer je toestemming geeft dat de onderzoekers de resultaten van de echo mogen gebruiken, kunnen we de echo uitvoeren. De 13 weken echo vindt plaats tussen 12 weken en 5 dagen en 14 weken en 3 dagen. Bij deze echo wordt gekeken naar grove lichamelijke afwijkingen die bij deze termijn al zichtbaar kunnen zijn. Zien de schedel, buik, hoeveelheid vruchtwater, de nekpleooi en de wervelkolom er goed uit?. Deze echo heeft veel weg van de 20 weken echo die later in de zwangerschap volgt, maar dan zijn er nog meer structuren zichtbaar. 

20 weken echo

De 20 weken echo vindt plaats rond de 20e week van de zwangerschap. Dit is een redelijk betrouwbare methode om ernstige aangeboren afwijkingen op te kunnen sporen. Tijdens deze echo wordt er zo goed mogelijk naar je kindje gekeken. Echter, dit onderzoek geeft nooit de garantie op een gezond kindje. Niet alle afwijkingen zijn op de echo te zien, bijvoorbeeld niet een stofwisselingsziekte, spasme en het syndroom van Down. En soms is het pas later mogelijk om bepaalde afwijkingen goed te kunnen beoordelen.

Groei- en liggingsecho

Een groei- of liggingsecho is geen standaard echo. In sommige gevallen hebben we een reden om de groei van je ongeboren kindje extra in de gaten te houden. Bijvoorbeeld wanneer de buikomvang erg snel toegenomen is of er sprake is van zwangerschapsdiabetes. Tijdens de groeiecho maken we een inschatting van de grootte van het kindje door de omtrek van het hoofdje, de lengte van een been en de omvang van de buik te meten. We maken een liggingsecho wanneer we vermoeden dat het kindje niet in de goede positie ligt om te bevallen. Bijvoorbeeld omdat het een sterrenkijker is, de baby in stuit ligt of nog niet ingedaald is.

Extra aanvullend onderzoek

De kans bestaat dat we bepaalde afwijkingen die we normaal wel zouden opmerken, niet zien op een echo. Bijvoorbeeld door bepaalde factoren (bijvoorbeeld een niet optimale ligging van het baby'tje of overgewicht van de moeder). De kans bestaat ook dat we een mogelijke afwijking zien die er later bij nader onderzoek toch niet blijkt te zijn. In de gevallen waar twijfel bestaat, moet om duidelijkheid te krijgen extra aanvullend onderzoek gedaan worden in een academisch ziekenhuis.

Belangrijke informatie: landelijke richtlijnen

De echo in Alblasserdam wordt uitgevoerd volgens de landelijke richtlijnen voor het structureel echoscopisch onderzoek, ook de echoscopiste en de apparatuur voldoen aan de gestelde richtlijnen. Het is belangrijk goed de informatie te lezen over de SEO. Tijdens controles krijgt u een uitgebreide informatiefolder mee. Mocht je deze niet meer hebben, dan kun je hem downloaden via onze website.

Maak een afspraak voor een echo in Alblasserdam

Ben je zwanger en is het de hoogste tijd om een echo te laten maken, het liefst gewoon in je eigen woonplaats Alblasserdam? Kom dan naar echopraktijk De Bakermolen, wij zijn gevestigd in het Gezondheidscentrum Dok 11 aan de Parallelweg 11 in Alblasserdam. Maak gelijk een afspraak voor een intakegesprek. Je kunt een afspraak maken via de website van Echocentrum Rivierenland, of een afspraak maken door te mailen.

Mocht je nog persoonlijke vragen hebben, dan mag je ons altijd bellen op 078 – 69 90 360. Wij geven je graag meer informatie over onze praktijk en beantwoorden graag je vragen. Wij zijn ook beschikbaar als verloskundige in Alblasserwaard.

Ik ben zwanger, wat moet ik doen?

Ben je zwanger? Maak dan bij ons een afspraak voor een intake. Deze is altijd op onze locatie in Dok 11, het gezondheidscentrum in Alblasserdam. Op deze locatie staat ons echoapparaat en de eerste echo maken we bij de intake. De eerste controle is meestal rond de 8e zwangerschapsweek.

Heb heb je last van zwangerschapsklachten? Ook dan helpen we je graag verder. Bekijk nu onze website of neem eenvoudig contact met ons op. 

 

Waar laat ik een echo maken?

Bij ons op de praktijk in Alblasserdam worden ook alle echo’s gemaakt die nodig zijn in de zwangerschap. De echo’s worden gemaakt door je eigen verloskundige die ook gediplomeerd echoscopiste is. Wij maken verschillende soorten echo’s: 

Benieuwd wat wij verder voor je kunnen betekenen? Bekijk nu onze website of neem eenvoudig contact met ons op. 

Hoe bereid ik mij voor op de bevalling?

Heb je er al over nagedacht of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen? In Nederland mogen vrouwen zelf kiezen waar zij willen bevallen; thuis of in het ziekenhuis.

Of je nu thuis of in het ziekenhuis gaat bevallen, vanaf de 37e week moet het bed omhoog gezet worden met behulp van bedverhogers (klossen). Wil je weten wat je nog meer kunt doen? Lees hier onze checklist.

Benieuwd wat wij verder voor je kunnen betekenen? Bekijk nu onze website of neem eenvoudig contact met ons op. 

Wat is precies de kraamperiode?

Onder de kraamperiode, ook wel het kraambed genoemd, verstaan we de eerste tien dagen na de bevalling. In die periode herstelt je lichaam van de bevalling. De hele ontzwangering duurt natuurlijk veel langer. Na de geboorte van je kindje heb je praktische hulp en emotionele ondersteuning nodig. Die hulp krijg je van de kraamverzorgster en de verloskundige. De eerste dagen zullen wij iedere dag bij je langs komen.

Benieuwd wat wij verder voor je kunnen betekenen? Bekijk nu onze website of neem eenvoudig contact met ons op. 

hellomom-app

Download deze app voor al je echofoto's!

Ik wil graag een echo maken