• header papa

Papa worden

Een bijzondere ervaring

Het papa worden is een hele bijzondere gebeurtenis. Maanden lang heb je de buik van je vrouw zien groeien, met de echo's meegekeken, de baby voelen bewegen tot het moment dat de kleine echt geboren wordt.
Met dat de baby geboren wordt, zijn er ook een nieuwe vader en moeder geboren. Jij bent nu papa! Met alle bijbehorende verantwoordelijkheden, maar vooral trots!
Wij als verloskundigenpraktijk in de regio Alblasserdam vinden het belangrijk jullie als man voor te bereiden op het vaderschap. 

Elke vader ervaart het vaderschap op een andere manier. De ene man voelt het vader-gevoel al vrij gauw, terwijl bij de ander dat van liever lee groeit na de geboorte van de baby. Iedere vader is uniek en jij dus ook! 

Tijdens de zwangerschap is het soms nog wat ongrijpbaar voor mannen. Gelukkig dankzij de echo's kun je mee kijken in de buiken en zien hoe de baby groeit van een klein wormpje tot een prachtig mensje met alles er op en aan.

De hormonen bij je zwangere vrouw

Wellicht heb je dit al aan der lijve ondervonden in meer of minder mate, maar de hormonen hebben een grote rol in de zwangerschap.
Door deze zwangerschapshormonen die door het lichaam van je vrouw gieren kan zij last hebben van stemmingswisselingen. Bij de ene is het wat heftiger dan bij de ander, maar je zult zeker merken dat je vrouw anders is dan je gewend was.
Dit zal ook invloed op jou als aanstaande vader hebben. Blijf voor ogen houden dat deze hormonen met bijbehorend gedrag weer verdwijnen na de bevalling. Soms kan het nog wel wat langer blijven aanhouden door bijv het geven van borstvoeding, wees daar op voorbereid. 

Voorbereiding op de bevalling

Elke zwangerschap en bevalling is anders en dus is het moeilijk om je daar specifiek op voor te bereiden, maar toch kun je zeker wel bepaalde dingen voorbereiden.
Je zult merken dat je vrouw het fijn vindt als je betrokken bent tijdens de zwangerschap. Af en toe (of altijd) mee gaat naar de zwangerschapscontrole's en echo's. En als jullie daar behoefte aan hebben het volgen van een zwangerschapscursus voor stellen. Deze zijn er in alle soorten en maten, maar net waar jullie behoefte ligt. Zie onze pagina met handige links.
Ook is het goed het samen te hebben over waar en hoe bevallen. Maak eventueel een geboorteplan met ideeën daarin o.a. jouw rol als ondersteuner tijdens de bevalling. Wat zouden jullie fijn vinden; wel of geen foto's/film, doorknippen van de navelstreng, 'aanpakken' van de baby etc. 
De periode na de geboorte is intensief. Er komt veel op jullie af als verse ouders. Het samen bijwonen van onze voorlichtingsavond voor aanstaande ouders is een goede voorbereiding daarop.

Praktische voorbereiding


Uiteraard zijn er ook veel praktische zaken die je als man kunt regelen in de voorbreiding op de kleine.

  • Ga samen op pad voor de uitzet voor jullie baby en het inrichten van de babykamer. 
  • Zorg dat je alle telefoonnummers goed in je telefoon hebt staan die belangrijk zijn. Ons nummer bijvoorbeeld: 078-6990360
    Bel ons altijd als je je zorgen maakt om je vrouw of de baby. Wij zijn 24/7 bereikbaar!
  • Zorg dat bij de burgerlijke stand alles goed geregeld is. Als je niet getrouwd bent, dan moet je de baby erkennen. Maak hiervoor tijdens de zwangerschap een afspraak bij burgerzaken.
  • De kortste route naar het ziekenhuis waar jullie willen of misschien moeten bevallen
  • Dat je weet hoe de maxicosi in de auto veilig bevestigd moet worden in de gordels of met de easyfix. 
  • Hoe is het ouderschapsverlof geregeld? Hoe lang ben je vrij na de geboorte?

Vaderschap: boeken, apps en sites

Er komt steeds meer informatie voor aanstaande vaders beschikbaar. Iedere man is anders en daarom zal ook niet elk boek bij jou passen. Lees voordat je het boek aanschaft de recensies en neem die bij jou zal passen. De ene is meer humor en beschrijft het stereo type man, terwijl de mannen die juist gevoeliger zijn zich daar niet zo in zullen herkennen. 

Jasper Rombout heeft een mooi boek geschreven voor de aanstaande vader: 'Tuurlijk schatje' met een bijbehorende app die nu gratis te downloaden is in de playstore en bij itunes. De recensies zijn lovend! Hoe mannen vader worden in 9 maanden. Met een dikke lach, gezonde relativering en nuttige weetjes is dit een must have voor alle mannen die vader gaan worden. 

Het boek van Kluun: 'help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt' is ook een aanrader. Alles komt aan bod. Termen waar je voorheen nog niet eerder van gehoord had worden je duidelijk uitgelegd, gedompeld in portie humer natuurlijk.

Van de serie 'zo doe je dat' is er de versie over papa: 'zo doe je dat - papa' van Shawn Bean. Een praktisch boek, duidelijk, plaatjes, vol met handige tips en adviezen. 

En natuurlijk ' Vader worden voor dummies' van Sharon Perkins is ook een van de bekendere boeken. Er zijn er zeker nog meer. 

Online kun je ook informatie vinden op o.a. de volgende sites:

Heel veel succes bij de voorbereidingen en geniet van het mooie wonder!