• kraamtijd

Blog en Column

Column 5

Bevallen aan boord

Eén van de mooie dingen van de verloskunde is dat we op heel veel verschillende plekken komen. Uiteraard het meest in de gewone eengezinswoningen in de dorpen, of in een van de huizen langs de dijken in ons gebied. 

Thuis bevallen is een unieke mogelijkheid in Nederland en als het medisch gezien verantwoord is dan is er nog de vraag of de woning geschikt is.  Dat zullen we dan zelf beoordelen en als het niet wijs is dan zullen we de bevalling in het ziekenhuis doen.

Er zijn echter plekken die wel heel uniek zijn en buiten het feit dat er dan soms extra uitdagingen zijn, genieten wij als verloskundige daar enorm van. 

Zo melden zich met zekere regelmaat schippers aan in onze praktijk. De controles in de zwangerschap zijn voor hen een stuk lastiger plannen en die doen wij dan tijdens onze diensten in de weekenden, als ze toch op familiebezoek zijn bijvoorbeeld.

Tegen het einde van de zwangerschap gaan de schippers  een plekje zoeken in de haven of bij een van de aanlegsteigers langs de rivieren en plannen ze bijvoorbeeld meteen onderhoud aan hun schip in. Handig gebruik maken van de tijd dat ze verplicht stil moeten liggen. 

Als iemand medisch gezien thuis mag bevallen en ze dat zelf graag willen, kan dat wat ons betreft ook aan boord. Er zijn dan natuurlijk wel wat voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Zo moet het schip op een plekje het dichts bij de wal liggen, zodat we niet eerst over andere schepen hoeven te klauteren ;-) . En we moeten met de auto dichtbij kunnen komen als we toch onverwachts nog weg moeten. Ook fijn als de loopplank een beetje acceptabel is als we in geval van nood iemand van boord moeten halen. 

Maar als dit allemaal goed geregeld is dan is het wel heel speciaal om aan boord een bevalling te mogen begeleiden. De unieke sfeer op een schip, het kabbelende water en dan het nieuwe leven wat geboren wordt. Wat een feest!wij nieuw leven prachtig! 

Schermafbeelding 2019 09 17 om 20.35.16

Column 4

Verloskunde bij dieren

Als verloskundigen vinden wij nieuw leven prachtig! Dat begint al tijdens de zwangerschap waar we het nieuwe leven zien groeien. Op de echo is dat het meest tastbaar. Verwonderd kijken wij met de ouders naar de baby die zich ontwikkelt.

Maar net als bijna iedereen worden wij ook heel blij van nieuw leven bij dieren. Weinig is schattiger dan pasgeboren lammetjes zien rond huppelen bij hun mama’s.  Of een kalfje dat net ter wereld komt en gaat proberen te staan en een poging doet te gaan drinken. 
Als verloskundigen komen we bij iedereen thuis en zo ook bij de boeren, waar zeker in deze periode veel nieuw leven zich aankondigt. 

Zo heb ik een keer een bevalling gedaan op een boerderij. Toen alles achter de rug was en de moeder met haar baby lekker lag bij te komen in bed, vroeg haar man of hij nog nodig was, anders ging hij de stal in omdat er een koe aan het kalven was. Mijn hart sprong op! Deze kans kon ik niet voorbij laten gaan en vroeg of ik mee mocht. Dat had hij niet verwacht, maar ik was welkom. Kreeg een ketelpak en laarzen en hop mee de stal in. Prachtig was het! Ik mocht helpen bij de geboorte van het kalf; wat een geweldige ervaring was dat. Gewoon ook heel speciaal wetende dat we net nog binnen waren en daar een kleine baby geboren werd en nu in de stal een mooi kalf. Om nooit te vergeten. 

In mijn vrije tijd help ik wel eens mee als vrijwilliger op de schaapkooi in Ottoland en in de afgelopen maanden zijn daar ontzettend veel lammetjes geboren. Een drukte van belang met al dat kleine grut. Zoals wij kraamvisites rijden om te kijken of het goed gaat met moeder en kind, zo worden de pasgeboren lammetjes ook in gaten gehouden. Drinken ze wel goed? Heeft de mama genoeg melk of moet er worden bij gevoed? De lammetjes flessen is dan natuurlijk een feestje om te doen. Het mooiste is als je ziet dat mama alles prima onder controle heeft en het lammetje verzadigd zich tegen haar opkrult. 
Nieuw leven! Veel mooier wordt het niet. 

Foto verloskunde dieren

Column 3

Bevallen in het water

Bevallen kan, als de keuze er is, op verschillende manieren. Het eerste beeld is dan  gewoon op bed en dat gebeurt ook het meest. Deze manier is in het westen gebruikelijk geworden, terwijl er in andere culturen van oudsher gebruik wordt gemaakt van andere houdingen. Waarbij verticaal baren een  favoriete en natuurlijke houding is. 
Maar steeds meer vrouwen gaan zich interesseren in een badbevalling en dat begrijpen wij heel goed. In onze praktijk hebben we al een aantal mooie ervaringen met bevallen in het water.

Het positieve effect van het warme water zorgt dat je je beter kunt ontspannen en zo de ontsluiting ook vlotter kan gaan. Ook zorgt het warme water er voor dat de weeën als minder pijnlijk worden ervaren; een natuurlijke pijnstilling. En doordat je je vrij en soepel kunt bewegen in het bad, heb je als barende ook minder last van je bekken en onderrug. Voor de baby is het een geleidelijke overgang vanuit de baarmoeder in het warme water.

Het bad in huis opzetten vergt meestal wel enige aanpassing. Het is best een klus om hier ruimte voor te maken in een gemiddelde huiskamer. De meeste mensen die hiervoor kiezen huren een bevalbad en hebben deze paraat staat rondom de tijd dat de baby verwacht wordt. Vooraf weet je natuurlijk nooit of het ook echt gaat lukken. We hebben al eens meegemaakt dat iemand gewoon nooit weeën ging krijgen, maximaal overtijd liep en uiteindelijk in het ziekenhuis is bevallen.  Het bad kon weer opgeruimd worden. 

Maar als het dan wel lukt en het gaat zoals iemand het zich had voorgesteld, is het een hele mooie bijzondere ervaring. Wij, als verloskundigen, staan er dan vol verwondering bij en coachen een vrouw die haar kindje baart en zelf aanpakt in het water. Wat een magisch moment! 
Wij zijn zo dankbaar telkens weer getuige te mogen zijn van de oerkracht van vrouwen die moeder worden. Op welke manier dan ook. Liefde is geboren. 

Foto bevallen water

Column 2

Veilige hechting

Een kindje krijgen is een mooie en heel intensieve eravring. normaal gesproken na negen maanden zwangerschap dient de bevalling zich aan. Die zijn van pittig maar redelijk te doen tot behoorlijk heftig voor de aanstaande mama's. Maar daarover misschien een andere keer meer.

Voor de baby is geboren worden óók een hele intense en soms heftige ervaring. Al die tijd zat de baby veilig warm bij zijn moeder binnen. Continu het geruststellende geluid van het kloppen van haar hart, de vertrouwde warmte van de baarmoeder en het rustig deinen in het vruchtwater.  Dan is daar de geboorte en alles wordt opeens anders. Handen die je vastpakken, stemmen die harder klinken dan daarvoor. Het licht is fel, je moet zelf gaan ademhalen en het hart van je moeder klinkt verder weg. Vaak staan we daar niet zo bij stil, maar leef je eens in;  wat een enorme overgang voor de baby! De vertrouwde omgeving met ultieme veiligheid is plots veranderd.

Dan begint het proces van de baby om zich ook buiten de baarmoeder veilig  te gaan hechten.  Leren dat het in huis  bij zijn ouders ook goed is. Vertrouwd raken met zijn nieuwe omgeving.Hoe kun je je baby daar nou het beste in ondersteunen? Gewoon door er te zijn voor je baby! Reageren op wat de kleine aangeeft en vooral het gevoel van geborgenheid mee te geven. Dit is voor jonge ouders een intensief leerproces van samen zoeken naar een goede weg hierin. 

Wij, als verloskundigen, geven ook daarin begeleiding. Persoonlijk tijdens de zwangerschap of ter plekke met adviezen in het kraambed, maar ook tijdens onze voorlichtingsavonden voor aanstaande ouders samen met de kinderfysiotherapeuten. Naast de adviezen nemen we ook de fabel weg dat je een baby kan verwennen als je het te vaak bij je neemt. Dat kan de eerste maanden echt niet! Een baby heeft het vooral in die eerste periode nodig zijn ouders vaak lijfelijk te voelen. Geborgenheid, rust en warmte om zich heen. En wat is nou heerlijker dan lekker kroelen met je baby? Dat is de eerste levensbehoefte en daar worden ze groot en sterk van! 

Fotos voorlichtingsavond

Column 1

Stage bij de verloskundige

In onze verloskundigenpraktijk lopen regelmatig studenten van de Verloskunde Academie Rotterdam mee voor stage. Wij vinden het belangrijk om studenten op te leiden zodat er  in de toekomst een nieuwe generatie goede verloskundigen is.Veel beroepen leer je nu eenmaal niet uit een boekje en verloskunde zeker niet. Het is goed om met ervaren verloskundigen mee te lopen, te observeren hoe zij hun werk doen en zo vertrouwd te raken met dit bijzondere vak. 

De stages komen voor in alle vier de leerjaren van de Academie. In het begin van veel meekijken tot in het laatste jaar  zelfstandig onder toezicht leren werken als verloskundige. Sinds een paar jaar is er ook een nieuwe vorm van stage; de student  volgt één zwangere tijdens de hele zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Op deze manier proberen de studenten zoveel mogelijk  alles mee te lopen.  Van alle zwangerschapscontroles en bij ons ook alle echo’s die wij zelf doen tot en met de bevalling en de periode daarna. Ze observeren en maken gedurende de  hele rit daar een verslag van.
Een hele leerzame stage omdat je op deze manier goed meekrijgt wat er allemaal gebeurt bij een zwangere en het hele zorgtraject kan volgen tot aan de bevalling toe.

Zo kregen wij onlangs een mail van een student van de Verloskunde Academie met het verzoek of wij een zwangere voor haar konden vinden waaraan zij gekoppeld zou kunnen worden voor deze stage. Zij woont in Alblasserdam en dat zou dus erg praktisch zijn. We krijgen best veel verzoeken maar deze had iets speciaals. 

Als P.S. vermeldde zij onder haar mail dat zij zelf destijds door Daniêlle op de wereld is gezet. Wat ontzettend leuk om dit te lezen en natuurlijk  mailden we haar terug dat we op zoek zouden gaan naar een geschikte zwangere. 
Ik wilde natuurlijk wel graag  een foto uit haar babyalbum zien en die zocht ze op. Prachtig zeg! Met toestemming van haar moeder moge
n we deze plaatsen. En natuurlijk moest er ook even een selfie gemaakt worden toen ze met de zwangere mee kwam op de praktijk.
Heel bijzonder om te zien dat de baby’s die jezelf op de wereld hebt gezet nu als volwassenen hun weg aan het uitstippelen zijn. Wij wensen haar veel succes! 

  Danielle met baby Willeke klein   Danielle en Willeke

Daniëlle met Willeke als baby en daarnaast de selfie genomen tijdens eerste stagemoment.