bakermolen-transparant

Waar en hoe bevallen

Keuze in bevallen
In Nederland mogen vrouwen zelf kiezen waar zij willen bevallen; thuis of in het ziekenhuis. Dit is een groot voorrecht waar we trots op zijn. Mits het medisch verantwoord is, heb je de mogelijkheid om thuis te bevallen.

Voor jou is het belangrijk hier van tevoren goed over na te denken. Tijdens de bevalling is het belangrijk dat je je veilig en vertrouwd voelt. Dit is voor de één thuis en voor de ander juist in het ziekenhuis. Dit is een persoonlijke keuze. Het kan zijn dat je op het moment van de bevalling het toch anders ervaart dan je van tevoren bedacht had. Dit maakt niet uit, want je kunt op het moment zelf nog beslissen wat je fijn vindt. Je hoeft je in deze regio niet van tevoren bij een ziekenhuis aan te melden. Wij doen zowel bevallingen thuis als in het ziekenhuis.

In deze regio werken wij samen met het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht.  Ook komen we in het Beatrix ziekenhuis in Gorinchem

 

Thuisbevalling
Wanneer de zwangerschap goed is verlopen en er geen problemen in de voorgeschiedenis zijn (bijvoorbeeld bij vorige bevallingen) kun je rustig onder begeleiding van de verloskundige thuis bevallen. Dit kan als prettig worden ervaren, omdat je in een vertrouwde omgeving bent. Dit kan dan een veilig gevoel geven en zorgen voor rust en ontspanning.

Je hebt vele manieren om je zo goed mogelijk te ontspannen. Denk aan een lekker warm bad of warme stralen van de douche op je buik en rug. Dit kan ook met warme kruiken. Voor sommige vrouwen is het fijn om een beetje rond te lopen. Anderen vinden het juist prettig om te blijven liggen. Massage van de onderrug en bepaalde ademhalingstechnieken kunnen ook helpen. Zittend weeën opvangen met goede ondersteuning/massage van de rug wordt door veel vrouwen ook als een goede houding ervaren.

Meer informatie over verschillende houdingen kun je deze  folder baringshoudingen downloaden.

 

Verticaal bevallen
Op het moment dat de uitdrijving gaat beginnen gaan we met jou kijken naar een fijne houding om te gaan persen.

Zeker bij een eerste kindje kan de uitdrijving best wat langer duren en is het fijn om een verticale houding aan te nemen.
Voordelen daarvan zijn dat je op een natuurlijkere manier perst en beter voelt in welke richting je moet persen. Een nadeel kan zijn dat je tussen de weeën door niet lekker languit kan ontspannen in de kussens op bed. Soms kiezen we dan voor een combinatie van een poosje verticaal persen en het laatste stukje op bed, wat dan ook geleidelijker aan kan en gunstiger is voor je bekkenbodem.

Wij hebben een gewone kunststof baarkruk en een opblaasbare cub. Als je daar van gebruik wilt maken geef dit dan door als je ons belt voor de bevalling. Dan nemen we die mee. 

Op de site van Ouders van Nu kun je de beide baarkrukken zien en nog meer informatie hierover.

 

Badbevalling
Steeds meer vrouwen gaan zich interesseren voor een badbevalling en dat snappen wij. In onze praktijk hebben we al een aantal mooie ervaringen met bevallen in water mogen meemaken.

Bevallen in water heeft een aantal voordelen:

  • het positieve effect van het warme water op de weeën zorgt ervoor dat je beter kan ontspannen en de ontsluiting daardoor meestal wat vlotter gaat
  • door de aangename warmte van het water worden de weeën als minder pijnlijk eravring; natuurlijke pijnstilling
    doordat het water je als het ware draagt kun je makkelijker bewegen tijdens de weeën en minder last van je bekken en onderrug
  •  geleidelijkere overgang voor de baby vanuit de baarmoeder naar buiten

Als je als gezonde zwangere thuis wil bevallen dan is een badbevalling een van de mogelijkheden. Natuurlijk neemt een bad wel de nodige ruimte in en dus is het belangrijk je daar goed op voor te bereiden. Er zijn mogelijkheden om een bevalbad te huren bij bijvoorbeeld bevallingsbaden  of De Oerbron en op deze sites kun je nog veel meer informatie er ervaringen vinden over een badbevalling.

Zie hier onder de prachtige video van de geboorte van Marit thuis in bad. Check op ons YouTube kanaal nog meer mooie video's.

 

Poliklinische bevalling (ziekenhuis)
Wanneer je in het ziekenhuis wilt bevallen, zonder dat daar een medische reden voor is, noemen we dat een poliklinische bevalling. 

Een poliklinische bevalling is eigenlijk een verplaatste thuisbevalling. Dit houdt in dat de bevalling in het ziekenhuis plaats vindt onder begeleiding van je eigen verloskundige. Bij een poliklinische bevalling is er een verpleegkundige aanwezig die tijdens de bevalling assisteert. 

Voor sommige vrouwen geeft het een veilig gevoel al in het ziekenhuis te zijn voor het geval er zich iets voor doet. Die vinden het geen fijn idee om  misschien ergens tijdens het traject van de bevalling nog weg te moeten gaan. Uiteraard geven wij vooraf advies over de inschatting en bewaken we continu tijdens het proces het verloop van de bevalling en of het nog verantwoord is om thuis te zijn. 
Voor ons maakt het niet uit waar je wilt bevallen. Daar waar jij je het meest op je gemak voelt, is de beste plek voor jou! En daar gaan met jou in mee. 

Een spontane bevalling begint altijd een keer thuis. En wanneer je ons belt, komen wij bij je thuis beoordelen hoe het gaat en spreken dan met je af wanneer we naar het ziekenhuis gaan. 

Als de bevalling normaal verloopt, zul je  overdag ongeveer 3-4 uur na de bevalling weer naar huis gaan. In de avond en 's nachts is dit meestal ook het geval, want de meeste kraamcentra geven ook 's nachts opvang voor thuis. Wanneer je in het ziekenhuis bevalt, zonder dat daar een medische reden voor is, moet je de kosten van het ziekenhuis meestal zelf betalen. Deze worden niet altijd vergoedt door de verzekering. Je kunt het ziekenhuis bellen om te vragen hoe hoog de kosten zijn. Er zijn zorgverzekeringen die wel het hele bedrag vergoeden.

 

Geboorteplan en huisbezoek
Indien je vragen hebt over de plaats van bevallen, kun je die altijd aan ons stellen. 

Wij plannen als je zwanger bent van je eerste kindje altijd een huisbezoek in voordat de laatste fase van je zwangerschap aanbreekt. Op deze manier kunnen we bij je thuis ruim de tijd nemen om alles door te nemen wat nodig is voor de bevalling. Wanneer je nog niet zeker weet waar je wilt bevallen en op welke manier, kunnen wij daar met jou over nadenken en afwegingen maken in wat het beste bij jou past.

Soms is het fijn om een geboorteplan te schrijven met daarin jouw ideeën en wensen. Wij zullen die dan met je doornemen tijdens het huisbezoek.
Dit alles met het doel dat we graag zien dat jij en je partner er vertrouwen in hebben en met een goed gevoel het proces van de bevalling aan zullen gaan.