Bevallen op een boot

Eén van de mooie dingen van de verloskunde is dat we op heel veel verschillende plekken komen. Uiteraard het meest in de gewone eengezinswoningen in de dorpen, of in een van de huizen langs de dijken in ons gebied. 

Thuis bevallen is een unieke mogelijkheid in Nederland en als het medisch gezien verantwoord is dan is er nog de vraag of de woning geschikt is.  Dat zullen we dan zelf beoordelen en als het niet wijs is dan zullen we de bevalling in het ziekenhuis doen.

Er zijn echter plekken die wel heel uniek zijn en buiten het feit dat er dan soms extra uitdagingen zijn, genieten wij als verloskundige daar enorm van.

Schippers

Zo melden zich met zekere regelmaat schippers aan in onze praktijk. De controles in de zwangerschap zijn voor hen een stuk lastiger plannen en die doen wij dan tijdens onze diensten in de weekenden, als ze toch op familiebezoek zijn bijvoorbeeld.

Tegen het einde van de zwangerschap gaan de schippers een plekje zoeken in de haven of bij een van de aanlegsteigers langs de rivieren en plannen ze bijvoorbeeld meteen onderhoud aan hun schip in. Handig gebruik maken van de tijd dat ze verplicht stil moeten liggen. 

Als iemand medisch gezien thuis mag bevallen en ze dat zelf graag willen, kan dat wat ons betreft ook aan boord. Er zijn dan natuurlijk wel wat voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Zo moet het schip op een plekje het dichts bij de wal liggen, zodat we niet eerst over andere schepen hoeven te klauteren 😉 . En we moeten met de auto dichtbij kunnen komen als we toch onverwachts nog weg moeten. Ook fijn als de loopplank een beetje acceptabel is als we in geval van nood iemand van boord moeten halen. 

Maar als dit allemaal goed geregeld is dan is het wel heel speciaal om aan boord een bevalling te mogen begeleiden. De unieke sfeer op een schip, het kabbelende water en dan het nieuwe leven wat geboren wordt. Wat een feest! Wij vinden nieuw leven prachtig!