Bevallen in het water

Bevallen kan, als de keuze er is, op verschillende manieren. Het eerste beeld is dan  gewoon op bed en dat gebeurt ook het meest. Deze manier is in het westen gebruikelijk geworden, terwijl er in andere culturen van oudsher gebruik wordt gemaakt van andere houdingen. Waarbij verticaal baren een  favoriete en natuurlijke houding is. 
Maar steeds meer vrouwen gaan zich interesseren in een badbevalling en dat begrijpen wij heel goed. In onze praktijk hebben we al een aantal mooie ervaringen met bevallen in het water.

Het positieve effect van het warme water zorgt dat je je beter kunt ontspannen en zo de ontsluiting ook vlotter kan gaan. Ook zorgt het warme water er voor dat de weeën als minder pijnlijk worden ervaren; een natuurlijke pijnstilling. En doordat je je vrij en soepel kunt bewegen in het bad, heb je als barende ook minder last van je bekken en onderrug. Voor de baby is het een geleidelijke overgang vanuit de baarmoeder in het warme water.

Voorbereiding

Het bad in huis opzetten vergt meestal wel enige aanpassing. Het is best een klus om hier ruimte voor te maken in een gemiddelde huiskamer. De meeste mensen die hiervoor kiezen huren een bevalbad en hebben deze paraat staat rondom de tijd dat de baby verwacht wordt. Vooraf weet je natuurlijk nooit of het ook echt gaat lukken. We hebben al eens meegemaakt dat iemand gewoon nooit weeën ging krijgen, maximaal overtijd liep en uiteindelijk in het ziekenhuis is bevallen. Het bad kon weer opgeruimd worden. 

Maar als het dan wel lukt en het gaat zoals iemand het zich had voorgesteld, is het een hele mooie bijzondere ervaring. Wij, als verloskundigen, staan er dan vol verwondering bij en coachen een vrouw die haar kindje baart en zelf aanpakt in het water. Wat een magisch moment! 
Wij zijn zo dankbaar telkens weer getuige te mogen zijn van de oerkracht van vrouwen die moeder worden. Op welke manier dan ook. Liefde is geboren.